Pr. januar 2015 var det over 680.000 PMI®-sertifiserte i verden. I Norge er det over 1100 PMI®-sertifiserte. Den store utbredelsen og anerkjennelsen av PMI gjør at bedrifter adopterer begrepsapparatet for mer effektiv prosjekt gjennomføring. En PMP®-sertifisering vil derfor være et viktig argument i markedsføringen av egen kompetanse.

PMP® kandidater må tilfredsstille kravene i en av de to følgende kategoriene:

Kategori 1

 • Min. bachelor eller tilsvarende tittel
 • Minimum 3 år / 36 måneders erfaring fra prosjekter innen de siste 8* år, hvorav 4.500 timer er erfaring fra ledelse og styring av spesifikke prosjektoppgaver.
 • 35 timer med kurs i prosjektledelse (ikke selvstudie)


Kategori 2

 • Gjennomført videregående skole
 • Minimum 5 år / 60 måneders erfaring fra prosjekter innen de siste 8* år, hvorav 7.500 timer er erfaring fra ledelse og styring av spesifikke prosjektoppgaver.
 • 35 timer med kurs i prosjektledelse (ikke selvstudie)
  *For begge kategorier gjelder det at erfaringen må være opptjent de siste 8 årene. Hvis du har vært ute i svangerskapspermisjon eller lignende i perioden kan du søke om forlengelse på de 8 årene.


SØKNADSPROSESSEN – TRINN FOR TRINN

 1. OPPFYLLER DU KRAVENE?
  Sjekk om du oppfyller kravene til å gå opp til å bli eksamenskandidat. Dette kan du lese om i avsnittet over som heter ”Hva kreves for å bli PMP?” På PMI sine nettsider kan du laste ned «PMP® Handbook» for mer detaljert informasjon.
 2.  MELD DEG INN I PMI
  Vurder å melde deg inn i PMI. Du kan bli PMP®-kandidat uten dette medlemskapet, men du får flere fordeler:
  – Rimeligere eksamensavgift (555 $ for ikke medlemmer/405 $ for medlemmer)
  – Mulighet til å være del av det lokale PMP®-miljøet i PMI Norway med Chaptere i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Grenlandsområdet
  – Rabatter fra PMI Bookstore. Velger du også medlemskap i PMI Norway Chapter som koster 35$ pr. år får du tilgang til flere PMI arrangementer i Norge. Disse samlingene gir 2 PDUer pr. gang og hjelper deg til å vedlikeholde PMP® sertifiseringen din. Meld deg inn via: PMI MEDLEMSKAP
 3. SØK OM Å BLI PMP® EKSAMENSKANDIDAT
  Hvis du er medlem av PMI, søker du om å bli eksamenskandidat på dine medlemssider etter at du er logget inn. Logg deg på PMI.ORG
  Dersom du ikke er medlem og heller ikke ønsker medlemskap i PMI, oppretter du en innloggingskonto via PMI og registrerer deg videre til eksamen etter innlogging. For å bli vurdert som eksamenskandidat må du fylle inn et skjema med antall timer du har jobbet på prosjekter, og i hvilke prosessgrupper disse hører til. Du skal ha vært innom alle fem prosessgrupper. Du skal også oppfylle krav om kurs. Du vil få beskjed når du har fylt inn nok til å oppfylle kravene.
  NB! Du kan ikke fylle inn prosjekter som har løpt samtidig i tid.
 4. GODKJENNINGSPROSESSEN
  Etter cirka 5 arbeidsdager får du beskjed fra PMI om du er godkjent som kandidat eller ikke. Godkjenningen varer i ett år, det vil si du må gå opp til eksamen innen ett år etter godkjenningen.
 5.  DU KAN BLI PLUKKET UT TIL REVISJON
  Du vil da bli spurt om å sende inn kopier av vitnemål, kursbevis og signerte bekreftelser fra dine ledere for å dokumentere prosjekterfaringen. Etter å ha fått godkjent revisjonen blir du godkjent som eksamenskandidat. Vær obs på at hvis du blir plukket til revisjon, vil dette skje etter at du har fått melding om at du er godkjent og har betalt eksamensavgiften, og du kan ikke gå opp til eksamen før du har fått godkjent revisjonen. Det er derfor anbefalt at du starter godkjenningsprosessen en god stund før du planlegger å ta eksamen.
 6. MELD DEG OPP TIL EKSAMENSTIDSPUNKT
  72 timer etter du er blitt godkjent som eksamenskandidat, mottar du en bekreftelse fra PMI, og du kan melde deg opp til eksamen. Eksamen tas på et eget testsenter i Oslo og gjennomføres elektronisk. Fra 1. juli 2019 er det Pearson VUE som er PMIs partner for alle sertifiseringer.For mer informasjon, se eventuelt PROMETRIC sine nettsider, evt. ring +31 320 239 800.
 7. FORBEREDELSE TIL EKSAMEN
  De fleste vil trenge 80-100 timer for å forberede seg til eksamen, inkludert kurs og kollokvier. Eksamen er på engelsk. Det er mulig å ta eksamen med språkstøtte for andre språk, men ikke på norsk. Kurs:
  Vi anbefaler at du deltar på egne prep-kurs som er spesielt utviklet for å hjelpe deg til å forstå pensum og til å se hva som er viktig for å bestå eksamen. Det er viktig å ha lest så mye som mulig av pensum før kurset. Eksamensdato bør ikke være mer enn 1 måned etter kurset.Kursene holdes kun av erfarne prosjektledere med PMP®-tittel. Se vår kurskalender for tidspunkt. Hvis dere er flere fra samme bedrift er det også nyttig å danne studiegrupper.
 8. SELVE EKSAMEN
  Du får 15 minutter før eksamen til å bli kjent med programmet du skal bruke. Eksamen er 4 timers multiple choice med 200 spørsmål. Bestått/ikke bestått på eksamen avgjøres av en vektet score basert den totale besvarelsen. Svaret på om du har stått eller ikke får du umiddelbart etter avsluttet eksamen, og du får utskrevet et skjema som også gir deg ditt ferdighetsnivå per prosessgruppe, basert på antall spørsmål besvart korrekt innenfor hvert område. Dette gir kunnskap om dine styrker og svakheter.


PENSUMLITTERATUR

1. Pensumlitteraturen er “A Guide to the Project Management Body of Knowledge, 5th Edition (PMBOK®)”.

Kan bestilles på www.pmi.org, eller Tanum/Norli/Amazon
MEDLEMMER AV PMI HAR GRATIS TILGANG TIL DIGITAL UTGAVE AV PMBOK® GUIDE.

2. I tillegg anbefaler vi deg å kjøpe en bok som hjelper deg med forberedelse til eksamen. Vi har god erfaring med”PMP Exam Prep, Eight Edition: Rita’s Course in a Book for Passing the PMP Exam”.
PASS PÅ AT DU BESTILLER VERSJON: «8TH EDITION-UPDATED»

3. PMI Code of Ethics and Professional Conduct
LAST NED


PMI OG SERTIFISERINGER

PMI (Project Management Institute) tilbyr blant annet disse sertifiseringsprogrammene:

Project Management Professional (PMP)®
– PMP er en sertifisering for profesjonelle prosjektledere.

Certified Associate in Project Management (CAPM)®
– CAPM er en enklere test for personer som ønsker generell kunnskap om prosjektledelse. Se linkene over for ytterligere beskrivelse.


HVORFOR BLI PMP®-SERTIFISERT?

Stadig flere store nasjonale og internasjonale bedrifter følger to trender:

 • Ved ansettelser og i anbudssammenheng kreves dokumenterte kunnskaper innen prosjektledelse.
 • Det innføres felles begrepsapparat for prosjektgjennomføring i bedriften. PMP® er i dag verdens mest utbredte og anerkjente sertifisering av kompetanse i prosjektledelse og er blitt et begrep for «excellence in project management». Pr. januar 2015 var det over 680.000 PMI®-sertifiserte i verden. I Norge er det over 1100 PMI®-sertifiserte. Den store utbredelsen og anerkjennelsen av PMI gjør at bedrifter adopterer begrepsapparatet for mer effektiv prosjekt gjennomføring. PMP®-sertifisering vil derfor være et viktig argument i markedsføringen av egen kompetanse.

Les om vårt PMP® prep kurs som forbereder deg på sertifiseringseksamen